De aftrap van de eerste IMPACT!-expert talk is een feit. Op deze avond stond “de nieuwe luxe” als thema centraal. Door overconsumptie, inkomensongelijkheid, digitalisering en globalisering staan bestaande opvattingen over luxe onder druk. Ter illustratie: een benzineslurpende limousine geeft geen status meer en door de 24-uurs economie neemt intimiteit af. Welke invloed zullen maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en robotisering hebben op onze beleving van luxe? En welke bijdrage leveren ontwerpers in de zoektocht naar deze meer verantwoorde luxe?

Design challenge

Gedurende de avond presenteerden vier jonge designers hun visie op “de luxe van de toekomst”. Aan de hand van ontwerpen die zij in het kader van de Cube design challenge ontworpen hadden, namen zij het publiek mee naar een toekomst waar bijvoorbeeld “het niet online zijn” een nieuwe luxe is. Een toekomst waar traditionele tijdmeting, oftewel de slingerpendule, de energiebron is voor het opladen van je mobiele telefoon. Ze gaven het publiek een kijkje in hun toekomstvisie: een wereld waarin de mens zich meer bewust is van de herkomst van zijn voeding en de invloed die hij kan uitoefenen met behulp van “eetbaar activisme”. Tot slot werd het concept van een mobiele applicatie gepresenteerd die bijdraagt aan zingeving in ons leven. Het is een soort puntensysteem waarmee men door gezond te leven en goede daden te verrichten korting krijgt op diensten, verzekeringen en belastingen. 

Tussen de presentaties van de jonge designers door werden twee voorbeelden gepresenteerd van welke rol moderne technologieën spelen of kunnen gaan spelen in de toekomstige luxebeleving. Jelle Houben van Houben/Van Mierlo Architecten nam het publiek mee in de wereld van bewoonbare, 3D-geprinte woningen die volgend jaar in Eindhoven gerealiseerd worden. 

Luxe en seks

De avond werd afgesloten met een lezing van Mabel Nummerdor, trendwatcher en auteur van het boek “Holy Fuck”, een overzicht van haar trendonderzoek naar de toekomst van seks. Gaan we in de toekomst de liefde bedrijven via virtual reality of liggen we dadelijk met een robot in bed? Op deze vraag werd gedurende de avond geen sluitend antwoord gegeven dus we wachten geduldig af wat de toekomst ons gaat brengen. 

ActiviteitExpert Talks Luxe & design challenge
Datum11 april 2019
SprekerMabel Nummerdor
TekstCarola van 't Hof
FotografieGène Bertrand
Categorieën: Verslag