Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

IMPACT Expert Talk Hans Kasper: kansen creatieve industrie in aging society

28 mei om 19:45 21:30

IMPACT Expert Talk

Hans Kasper: kansen creatieve industrie in aging society

IMPACT! Expert Talks zijn live-events waarbij één gast centraal staat. Deze spreker kan een bekende designer zijn of een spreker van statuur in zijn vakgebied die een lezing, presentatie of college geeft. Onderwerp van deze avond: kansen voor de creatieve industrie in een vergrijzende samenleving. Hans Kasper (directeur kennisbank Silverbrains) zal een lezing komen geven over kansen voor de creatieve industrie in een aging society.

De totale bevolking in Nederland verandert fors in 50 jaar. Waren er in 2010 11 miljoen mensen niet ouder dan 50 jaar en 6 miljoen ouder dan 50, in 2060 zullen dat er resp. 10 miljoen en 8 miljoen zijn. De totale bevolking groeit met 1 miljoen mensen, maar de 50plussers met 2 miljoen. Deze verandering in veroudering veroorzaakt veel veranderingen en bewegingen in de samenleving; bovendien zijn niet alle ouderen stram maar wel beweeglijk.

Dit leidt tot veel kansen, als je ze als ondernemer, marketeer, productontwikkelaar en communicatiedeskundige tenminste wilt en kunt zien. Rond kijken in de samenleving, de doelgroep van ouderen goed (leren) kennen en niet alleen je eigen referentiekader gebruiken zijn cruciaal om pakkende nieuwe producten en diensten voor de ouder wordende samenleving te ontwikkelen en goed met deze doelgroep te kunnen communiceren. Ouderen zijn niet risico-avers ten aanzien van innovaties maar wel selectief innovatief: het nieuwe moet wel passen bij hun leefstijl en die kan per doelgroep verschillen.

Tot nu toe worden veel producten en diensten voor ouderen ontwikkeld die verband houden met de fysieke veroudering (wat kan men niet meer): allerlei hulpmiddelen. Maar er zijn natuurlijk veel meer kansen en mogelijkheden om zowel het gemak als de kwaliteit van leven te vergroten voor een doelgroep die niet expliciet op het oud-zijn wil worden aangesproken. Hierbij is het refereren aan de waarden van de ouderen cruciaal.

Silverbrains

Kasper is samen met Jim Krijnen en Cor Pooters oprichter van Silverbrains, een kennisbank over 50-plussers. Silverbrains draagt zorg voor het bestuderen, beoordelen en bevorderen van toepassingen van (markt)onderzoek, technologie, marketing en communicatie in de 50+-markt.

Het daadwerkelijk inzichtelijk maken van de ware drijfveren van de 50+-afnemers en hen erbij betrekken. Het stimuleren, ontwikkelen, professionaliseren en toepassen van de kennis op alle mogelijke lifestyledomeinen die verder gaan dan alleen maar cure, care en prevention. Het bijdragen aan de ontwikkeling van innovaties van producten, diensten en dienstverleningsprocessen voor de 50-plusser.

Hans Kasper (1952) is nu directeur van Silverbrains. Sinds september 2018 is hij met pensioen na een carrière in de marketingwetenschap (Vrije Universiteit Amsterdam en School of Business and Economics, verbonden aan de Universiteit van Maastricht) en de praktijk van het toegepaste markt- en beleidsonderzoek (SWOKA, Den Haag en Etil, Maastricht). Zie ook: www.adformatie.nl/data-insights/open-deuren-over-seniorenmarketing

Programma

19:45-20:00 inloop + welkomswoord
20:00-20:45 lezing door Hans Kasper
20:45-21:00 discussie
21:00-21:30 informele nazit

Praktische informatie

– Partners: Silverbrains
– Locatie: Cube design museum
– Entree: gratis (wel graag aangeven of u aanwezig wilt zijn)

Gratis

Cube design museum

Museumplein 2
Kerkrade,Netherlands
+ Google Maps