• Dit event is voorbij.

IMPACT! talk Luxe

11 april om 19:00 - 22:00

IMPACT! is een serie van activiteiten die aansluiten bij de lopende tentoonstellingen in Cube design museum waarbij Cube het mkb, het onderwijs en de creatieve industrie met elkaar wil verbinden. In 2019 zullen er een aantal IMPACT! Talks plaatsvinden met elk een apart thema: Luxe, Nature en Aging Society. De deelnemende sprekers zitten dicht op de praktijk. Hun projecten zijn niet alleen innovatief en uitdagend, maar ook realistisch en spreken daarmee een brede doelgroep aan. Naast kijken en luisteren krijgen bezoekers de gelegenheid actief deel te nemen aan de avond in de vorm van discussie en vragenrondes.

Voor 2019 staan drie programma’s gepland met de thema’s: Luxe, Nature en Aging Society. Tijdens de eerste IMPACT! Talks op 11 april 2019 ligt de nadruk op het thema luxe. Tevens worden de vier winnende ontwerpen van de Design Challenge gepresenteerd.

Luxe…

Door overconsumptie, inkomensongelijkheid, digitalisering en globalisering staan bestaande opvattingen over luxe onder druk. Ter illustratie: een benzineslurpende limousine geeft geen status meer en door de 24-uurs economie neemt intimiteit af. Welke invloed zullen maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en robotisering hebben op onze beleving van luxe? En welke bijdrage kunnen ontwerpers leveren in de zoektocht naar deze meer verantwoorde luxe?

Sprekers

Dit jaar worden in Eindhoven de eerste bewoonbare 3D-betongeprinte woningen ter wereld gerealiseerd. Het ontwerp van deze woning is van het Eindhovense kantoor Houben Van Mierlo Architecten. Het ontwerp bestaat uit een ensemble van vijf smalle, hoge woningen dat sterk refereert naar het tafereel van een groep menhirs in een halve cirkel. In het midden verrijst een gemeenschappelijke speel- en ontmoetingsruimte. Dit ontwerp vloeit voort uit de typische mogelijkheden van de innovatieve 3D-printtechniek, die vormvrijheid en flexibiliteit biedt. Met als resultaat een woning op maat die een vanzelfsprekend onderdeel is van deze specifieke, bosrijke omgeving. www.houbenvanmierlo.nl

Steinbeisser is het gastronomisch concept bedacht en geregisseerd door Martin Kullik. Internationaal vooraanstaande topchefs bedenken gerechten bij de creatieve eetattributen van internationale kunstenaars en sieraadontwerpers. Denk aan een spekglad bord dat oogt als een vierkante oesterschelp of een lepel met stompe spijkers in de kom, zodat je gedwongen wordt om langzaam en mindfull te eten – ‘steinbeisser’ is de Duitse vertaling voor steenbijter. De lancering van een nieuwe collectie gaat telkens gepaard met exclusieve diners op wisselende, internationale locaties, waarbij de eetattributen ter plekke kunnen worden gekocht. De intieme ervaring van gelijkgestemden draagt bij aan de duurzame culinaire ervaring.
www.steinbeisser.org

Lisa is tweevoudig winnaar van de bekende ‘SexTechHack’ hackathon aan Goldsmiths University, Londen met projecten die menselijke intimiteit en seksualiteit in relatie tot nieuwe technologie onderzoeken. Deze avond zal zij inzoomen op de impact die technologie zal hebben op onze seksualiteit. Hoe zal robotisering, dataficatie en kunstmatige intelligentie onze beleving van vriendschap, verliefdheid, lust en vrijwillige instemming beïnvloeden? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen prettige intieme relaties kan (blijven) aangaan – met andere mensen of met robots?
www.lisaevelyn.com

Mabel Nummerdor schreef samen met Jeanneke Scholtens Holy Fuck: de samenvatting van twee jaar trendonderzoek naar de toekomst van seks. Van congressen tot uitpluizen van wetenschappelijk onderzoek, van virtual reality tot vele gesprekken met designers en ondernemers: Holy Fuck brengt de toekomst van seks in beeld.
www.holyfck.nl

Winnaars design challenge

Luxe is van alle tijden, maar tegelijkertijd verandert ons verlangen naar luxe. De wereld staat namelijk voor ingrijpende uitdagingen: grondstofschaarste, een groeiende inkomenskloof en milieuvervuiling. Hoe zullen deze uitdagingen onze opvattingen over luxe beïnvloeden? Cube design museum zoekt het antwoord met behulp van de design challenge genaamd ‘De luxe van de toekomst’. De vier winnende ontwerpen worden toegelicht door de ontwerpers:

Een speculatief voedselproject waarbij merken gezonde producten sponsoren en daarmee dragen zij bij aan gezonde voeding voor minderbedeelden. In ruil daarvoor krijgen deze bedrijven ruimte om te adverteren; zowel op de verpakking als op het voedsel zelf. Voor mensen die wat meer te besteden hebben, zijn de producten ook in Premium vorm beschikbaar: zonder reclameboodschap.

Oude koekoeksklok wordt een batterij-oplader voor mobiele telefoons en fungeert tevens als een reminder dat menselijk handelen en tijd met elkaar verbonden zijn. Wat doen we met onze tijd nu technologie steeds meer werk overneemt?

Een tafelkleed van ‘farraday’-textiel dat alle elektrische en magnetische straling tegenhoudt en smartphones afsluit van bereik. Eten wordt weer een echt sociale activiteit.

Met deze app kunnen punten worden verdiend met gezond en duurzaam gedrag, zoals beweging, recyclen, energiebesparing, gezonde voeding, mantelzorg etc. De verzamelende punten geven korting op verzekeringen, belastingen en andere diensten.

Praktische informatie & aanmelden

Het programma start om 19:30 uur en loopt om 22:00 uur ten einde. U bent welkom vanaf 19:00 uur. De avond staat onder leiding van Jeroen Junte. Wilt u bij deze bijeenkomst zijn? Deelname is gratis en kan via onderstaande aanmeldknop!

Datum:
Tijd: