Impact Talk: Bio Design

4 juni 2019 om 19:45 21:45

Expert Talk:

NeoBio, de invloed van biotechnologie op productdesign.

Nicole Spit van Studio Dáárheen onderzoekt trends en tendensen in de samenleving en technologische ontwikkelingen en wat de invloed daarvan op productdesign zou kunnen zijn. In deze talk gaat Nicole in op de veranderende designpraktijk in de huidige wereld waarin nieuwe (bio-) technologische ontwikkelingen en een attitudeverandering bij de consument, een bewustwording bij de maakindustrie vraagt.

‘In een aantal objecten laat ik zien wat de invloed van biotechnologie in de toekomst zou kunnen zijn. De ontwikkelingen in de (synthetische-) biotechnologie gaan razendsnel. We kunnen al DNA manipuleren en eigenschappen naar keuze knippen en plakken in ander DNA. (bijvoorbeeld met CRISPR-Cas9 technologie) We kunnen gemodificeerd DNA materiaal inbrengen in genetisch bijna lege cellen, die als bouwstenen kunnen dienen voor levend materiaal naar eigen design.

BioTronicol

We zien de grote tech- bedrijven (zoals Alphabet/Google, Amazon, Tesla) gigantische investeringen doen in biotech. Wat als deze bedrijven commerciële producten gaan ontwikkelen waarbij ze biotechnologie gebruiken?

Mijn doel is om bewustwording rond dit thema te creëren en ons alvast te laten nadenken over de wellicht ethische bezwaren en de invloed op vorm en functie. Opdat consumenten, producenten, designers en wetenschappers dit in hun denkproces kunnen meenemen.’

Nicole Spit

Daarbij roept het project vragen op als: Wat is onze veranderde houding ten opzichte van de natuur, nu deze ten dele maakbaar is? Hoe gedraagt gemanipuleerde natuur zich? Wat voor nieuwe mogelijkheden liggen er in de vermenging van cellen met elektronica? Moeten we nadenken over het toepassen van biomarkers om te kunnen herleiden naar de makers, om toekomstige problemen te voorkomen?’