Mini-symposium & design challenge Wereld Alzheimer dag

Mini-symposium & design challenge Wereld Alzheimerdag

16 september 2019 om 12:30 17:00

In het kader van Wereld Alzheimer Dag organiseert Cube design museum dit symposium in samenwerking met het Alzheimer Centrum Limburg.

Wat is dementie en welke oorzaken zijn er? Hoe wordt de diagnose gesteld en kun je ook iets doen om dementie te voorkomen? En wanneer er sprake is van dementie, hoe kun je hier dan als mantelzorger mee omgaan en in balans blijven? Dit zijn voorbeelden van onderwerpen waarover onderzoekers van het Alzheimer Centrum Limburg met bezoekers in dialoog zullen gaan in Cube design museum. De volgende dialogen zullen tijdens het symposium aan bod komen:

Dialoog 1: Wat is dementie en hoe stel je de diagnose?
Dialoog 2: Wat gebeurt er in ons brein bij de ziekte van Alzheimer?
Dialoog 3: Dementie op jonge leeftijd
Dialoog 4: Houd je brein gezond: wat kun je zelf doen?!
Dialoog 5: Jong en oud klaar voor de toekomst: de stap naar seniorvriendelijke gemeenten!
Dialoog 6: Partner in Balans

Daarnaast gaan twee teams, bestaande uit wetenschappers van het Alzheimercentrum Limburg, Universiteit Maastricht, designprofessionals en studenten in de Cube design labs gedurende zes uur aan de slag met een design challenge. Er wordt gewerkt aan een mogelijke oplossing voor het vraagstuk: “Hoe kunnen we meer mensen bewust maken van het gegeven dat ze zelf “het medicijn” zijn. Dat ze door een actieve levensstijl het ontstaan van Alzheimer kunnen vertragen c.q. invloed kunnen uitoefenen op de voortgang van Alzheimer”.

De ontwikkelde programma’s zullen aan het eind van het symposium gepresenteerd worden waarbij de aanwezige deelnemers hun voorkeur kunnen uitspreken voor één van de ontwikkelde oplossingen.

Programma:

• 12:30-13:00 Ontvangst met koffie/thee
  • 13:00-13:25 Plenaire lezing: Prof. dr. Frans Verhey over ‘Dementie: stand van zaken in de wetenschap over diagnostiek en behandeling’
  • 13:25-13:50 Plenaire lezing: Prof. dr. Marjolein de Vugt over ‘Psychosociale interventies: De rol van de mantelzorger’
  • 14:00-14:40 Workshop ronde 1
  • 14:40-15:15 Pauze: koffie/thee + vlaai
  • 15:15-15:55 Workshop ronde 2
  • 16:00-16:20 Dr. Sebastian Köhler over ‘Is dementie te voorkomen?’
  • 16:20-16:50 Pitches Design Challenge + stemmen
  • 16:50-17:00 Plenaire afsluiting: Prof. dr. Marjolein de Vugt

Praktische informatie:
– Deelnemen is kosteloos.
– Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp dementie is welkom.
– Dit event is Nederlandstalig.